Despre leadership, în general, s-a vorbit mult dintotdeauna. Însă acum mai mult ca niciodată, e important să acordăm o importanță deosebită zonei de positive leadership.
Acesta este un stil de gestionare a echipelor care are un impact direct asupra membrilor acesteia. În continuarea articolului, povestim mai multe despre leadership-ul pozitiv și cum putem crea o cultură organizațională solidă, prin construirea unei echipe de oameni implicați, care împărtășesc valori și un scop comun.
În primul rând, leadership-ul pozitiv se bazează pe o comunicare asertivă, pe asumarea responsabilităților, încurajarea schimbării și se concentrează pe a forma o echipă de oameni cu o mentalitate flexibilă, orientată spre creștere.
Cum am ajuns la positive leadership?
Înainte de Revoluția Digitală, oamenii care îi conduceau pe ceilalți erau persoanele competente dintr-o organizație. Pe măsură ce vremurile s-au schimbat, ca o companie să aibă succes, a fost necesar ca liderul să aibă un set extins de competențe.
Astfel, am ajuns la concluzia că întregul este mult mai mult decât suma părților. De aici a venit și nevoia organizațiilor de a face trecerea de la paradigma de competiție la cea de parteneriat și colaborare. Vorbim, așadar, de progress over perfection – scopul principal nefiind perfecțiunea, ci progresul într-o nouă direcție.
Positive leadership – reprezintă o mentalitate de creștere continuă, de comunicare asertivă, de celebrare a primelor succese în direcția a ceea ce ne-am propus.
La o primă vedere sună simplu, dar practica ne cam omoară! Numai dacă ne uităm la tiparele create în companii, putem observa cât de puțin știu liderii să celebreze efortul și rezultatele atunci când acestea nu sunt pe măsura așteptărilor.
Saltul de la unde suntem la unde vrem să ajungem
Organizațiile de succes au integrat aspectele de creștere progresivă, construire și dezvoltare în timp; altele și acum se luptă pentru „a fi perfecte”, au un stil de leadership bazat pe competiție, care blochează atingerea rezultatelor.
Cum construim însă o cultură organizațională puternică?
În primul rând, o cultură organizațională puternică reflectă faptul că mai mulți oameni vorbesc, simt și se comportă într-un mod diferit prin care își cresc moralul și se simt aliniați la aceleași valori. Chiar dacă ei pot avea anumite insecurități personale, dacă muncesc și creează împreună, ceea ce fac are un sens, este valorizat și aduce un beneficiu întregii echipe.
Într-o cultură organizațională unde există proceduri învechite, oamenii lucrează în izolare și nu au timp să se susțină reciproc, creativitatea și productivitatea scad. La polul opus, avem organizațiile care s-au adaptat tumultului vremurilor actuale și au înțeles că oamenii au nevoie de încurajări, empatie, respect, înțelegere și încredere. Toate acestea duc la o cultură organizațională puternică.
Să construiești o cultură organizațională puternică nu este simplu, este un proces de durată și pentru asta este nevoie de un HR profesionist, cu veleități de lider, care să fie motorul principal al schimbării.
Avem cele două viziuni: cea în care atunci când nevoile oamenilor se schimbă, organizațiile rămân inflexibile. Și cea de-a doua viziune este atunci când organizațiile sunt atente la schimbarea nevoilor, trendurilor și mentalității. În spatele celor din urma sunt oameni care înțeleg și se conectează cu realitatea actuală și viitoare, companii care dezvoltă competențe cu scopul de a crea un climat unde oamenii să contribuie, să crească și să-și depășească limitele.