Articol scris pe 20 februarie 2024

Motivează, provoacă, inspiră: cum creezi o cultură a inițiativei

Încurajarea angajaților să preia inițiativa aduce beneficii importante atât pentru companie, cât și pentru evoluția individuală a oamenilor. Însă acest lucru presupune ca ei să aibă o înțelegere clară a scopului companiei, a priorităților și a rezultatelor așteptate. Atunci când oamenii simt că au competențele și resursele necesare, vor vrea să-și asume noi responsabilități și să contribuie la creșterea organizației, ceea ce, într-un final, va duce și la creșterea satisfacției profesionale.

Adesea este vehiculată ideea că oamenii sunt reticenți sau că le este incomod să preia inițiativa, dar această afirmație este parțial adevărată. Oamenii nu își doresc să fie expuși la sarcini noi sau pe care nu se simt capabili să le îndeplinească. De aceea, asumarea responsabilității nu apare de la sine, ci necesită o abordare sistematică și progresivă. Prin parcurgerea unui traseu bine definit, care include mai mulți pași, liderii pot motiva oamenii să contribuie activ la dezvoltarea și succesul companiei.

Cum îți poți încuraja oamenii să preia inițiativa mai des?

  • Identifică motivele pentru care nu delegi anumite sarcini 

Primul pas necesar este să analizezi de ce preferi să faci totul singur, fără să delegi. Una dintre cauze poate avea legătură cu faptul că, în cadrul echipelor, oamenii gândesc și acționează în moduri diferite, ceea ce poate stârni un sentiment de nemulțumire.

Pe de altă parte, oamenii care văd lucrurile diferit față de tine, au nevoie să fie invitați să contribuie într-un alt mod, ceea ce presupune ca managerul sau directorii de departamente să își dezvolte alte tipuri de abilități, dar și o schimbare de mentalitate.

Această schimbare implică dobândirea unor noi competențe – dezvoltarea abilităților de coaching, mentoring, comunicare, rezolvare a problemelor și luare a deciziilor. Cu alte cuvinte, liderii trebuie să se oprească, să reflecteze, să-și analizeze stilul de leadership și să dezvolte alte modele pentru a conduce.

  • Identifică nivelul de competență

Este necesar ca un lider să identifice nivelul de competență al oamenilor și apoi să parcurgă toți pașii pentru realizarea unei sarcini împreună cu ei. Acest proces, realizat cu fermitate și blândețe, creează un spațiu de încredere, care îi determină pe oameni să aprecieze sprijinul primit în procesul de învățare.

Totodată, această abordare contribuie atât la crearea unei culturi organizaționale, cât și la implicarea și dezvoltarea personală a oamenilor. Într-un mediu de lucru agitat, unde timpul este limitat, liderii pot uita adesea că investiția în creșterea oamenilor nu este doar un act de generozitate, ci și o strategie eficientă pentru multiplicarea resurselor și pentru creșterea echipei.

Citește articolul integral pe WeAreHR

Sursa foto: Freepik.com