Articol scris pe 8 februarie 2024

Leadershipul pozitiv și creșterea personală: cum poți să-ți dezvolți abilitățile și să fii o sursă de inspirație pentru echipa ta prin exemplul personal

Liderii sunt oameni care conduc oameni. Înainte exista paradigma că liderul knows the way, does the way, shows the way. Ulterior, această paradigmă s-a schimbat, pentru că liderul nu poate fi supraom. Suntem diferiți și avem anumite calități care pot servi într-un mod benefic anumitor scopuri. Iar odată cu dezvoltarea diferitelor sisteme și evaluări a stilurilor de leadership, au apărut explicații legate de motivele pentru care oamenii funcționează într-un anumit fel.

Leadership-ul pozitiv ne spune că este foarte important ca liderul să știe să implice oamenii cu care lucrează, să observe atuurile fiecăruia, dar mai ales să fie un bun orchestrator și să aranjeze piesele de puzzle. Înainte, liderul trebuia să fie, în primul rând, un bun expert. Acum este foarte important să simtă, să vadă, să pună lucrurile la comun. Asta vine cu capabilități noi, competențe de coaching individual, de echipă și abilitatea de a vedea care este sensul și următorul nivel în ceea ce face echipa.

O anumită capabilitate a unui om care nu e potrivită într-un anumit context, poate fi potrivită în altul, de aceea uneori este important ca un lider bun să schimbe abordarea și să reconsidere resursele pe care le are. Deficitul forței de muncă arată că este mai ușor și profitabil pentru companii să ofere oportunități de reconversie și recalificare, decât să renunțe la anumiți angajați și apoi să rămână cu posturile vacante. Aici intervine capabilitatea de a restructura, de a înțelege, de a-și lua momente de regândire a strategiei.

Este necesar ca liderii de azi să:

  • își updateze abilitățile de management cu abilități de coaching.
  • vadă care este partea bună a paharului, pentru că atunci când vorbim despre soluții se nasc soluții, atunci când vorbim despre probleme vedem doar probleme.
  • adopte mindset-ul orientat spre o continuă adaptare și creștere ca parte din firea lor, ca pe o a doua natură.

Liderii devin un role-model – oamenii conduși de alți oameni preiau modul în care aceștia își exercită conducerea. Dacă o echipă acționează într-un anumit fel, te uiți la liderul ei – ce trăsături are, ce e necesar să aibă mai mult sau mai puțin și cum să crească individual, pentru ca și echipa să crească. 

Nu este ușor să rămâi în echilibru, să reflectezi, să ai rutine sănătoase, pentru că ai senzația că viteza, presiunea și task-urile nu îți mai permit toate acestea. Însă tocmai în pofida vitezei și a presiunii, este important să ai reziliență personală pentru a putea să te conduci pe tine și pe alții. Asta înseamnă să faci schimbări, să încerci, să eșuezi, să te îndepărtezi, să revii, să încerci din nou și să înveți lecția de growth mindset.

Growth mindset versus limited mindset

Growth mindset: Din ce știm noi, până în anii 2000, funcționa principiul că partea era mai bună decât întregul și oamenii trebuia să fie foarte buni la examene, teste sau la serviciu – așa se remarcau și deveneau lideri. Acum, însă, deoarece complexitatea este foarte mare, nu se mai pune accentul pe cine este mai bun sau mai important, ci cum se poate integra ca un întreg. Acum vorbim de leadership inclusiv în medicină – dacă există o problema e necesar să fie tratată holistic, de o echipă.

Așa este și cu managementul. Nu mai este suficient să fii expert într-un anumit domeniu. E nevoie să vezi scopul mai mare. Asta presupune să crești, să dezvolți capabilități noi. În termeni practici, asta înseamnă să testezi, să înveți să fii flexibil și să nu fi atât de categoric. Normalul din ziua de azi arată diferit față de normalul anilor trecuți.

Limited mindset: Este mentalitatea de tip negru/ alb, bine/ rău, mentalitatea de competiție, credința că unii s-au născut să conducă pentru că sunt sunt înzestrați și talentați, prejudecata că unele lucruri nu pot fi învățate. Realitatea ne arată, însă, că totul poate fi învățat, chiar dacă uneori necesită mai mult timp.

Limited mindset este dorința de a te încadra în Patul lui Procust, pe când growth mindset presupune să accepți diversitatea, coloritul și imprevizibilitatea oamenilor, a situațiilor și a modului în care trăim astăzi.

Citește articolul integral pe AngajatorulMeu.ro

Sursa foto: Freepik.com