Articol scris pe 19 februarie 2024

Leadership-ul transformațional: ce te forțează mediul să schimbi și cum să o faci

Atunci când abordăm leadership-ul transformațional, este esențial să evidențiem nevoia pentru acest tip de leadership și modul în care ne poate ajuta.

Ca să răspundem la această întrebare, ne uităm mai întâi la proveniența acestui concept, introdus de James MacGregor Burns. Leadership-ul transformațional este un stil de conducere care se concentrează pe inspirarea și motivarea membrilor echipei pentru a atinge rezultate și pentru a genera schimbări pozitive în organizație.

Leadership-ul transformațional s-a dezvoltat din necesitatea oamenilor de a fi văzuți și înțeleși

Dintr-o perspectivă a mediului de business, acest aspect indică faptul că, pentru a continua să obținem rezultate bune și pentru ca organizația să prospere, este esențial să observăm schimbările în societate. Pentru a stimula contribuția și implicarea oamenilor în ceea ce este necesar organizațiilor, este necesar să ne implicăm mai profund decât în trecut.

Leadership-ul transformațional reprezintă tranziția de la o abordare tranzacțională, în care oamenii vin la muncă doar ca să-și asigure traiul și unde plata salariilor este considerată suficientă pentru a obține performanță, la una orientată către dezvoltarea competențelor de creștere, care să încurajeze inovarea și creșterea pe termen lung. Cu alte cuvinte, e nevoie de un spațiu de înțelegere mult mai mare și adoptarea unei abordări a transformării la un nivel mai amplu decât cel al unei simple tranzacții.

Companiile care au rezultate bune și unde procesele și oamenii sunt aliniați sunt cele în care leadership-ul transformațional s-a instaurat în perioade de schimbare, când presiunea era de a obține rezultate superioare cu resurse reduse.

Așadar, când discutăm despre leadership-ul transformațional, ne referim în primul rând la o mentalitate nouă, orientată către creștere (growth-mindset). Această mentalitate ne oferă posibilitatea de a influența și de a construi viitorul nostru, având capacitatea de a depăși provocările atunci când îmbinăm toate talentele și abilitățile noastre.

Un exemplu recent în care leadership-ul transformațional își dovedește utilitatea poate fi majorarea recentă a salariului minim pe economie. Multe organizații poate au fost surprinse sau nemulțumite, fiindcă această schimbare afectează mulți stakeholderi și fiecare dintre ei are nevoie să fie gestionat în moduri diferite.

Liderii transformaționali înțeleg această provocare, dar nu permit ca schimbările legislative să împiedice continuarea planurilor lor de creștere. Din perspectiva tranzacțională a acestor schimbări, putem observa furie și nemulțumire. Totuși, adoptând o mentalitate orientată spre creștere, putem vedea această situație ca pe o evoluție firească – este doar una dintre multele transformări care au avut loc până acum.

Aici este esențial ca liderii să identifice soluții și să creeze un spațiu de reflecție pentru a găsi noi modalități de a aborda fiecare stakeholder  (angajații și alte grupuri care au nevoie să fie informate). Vedem, astfel, că, este un proces complex, o formă de “tango” cu mai mulți parteneri. Pentru ca oamenii din organizații să abordeze cu succes acest tangou, este necesară o schimbare de mentalitate, iar aici intervine leadership-ul transformațional.

Care sunt abilitățile necesare în leadership-ul transformațional?

Acesta prespune dezvoltarea mai multor deprinderi. Cele mai importante sunt:

  • Reflectarea asupra a ce cred ceilalți despre o anumită situație sau eveniment, care implică analizarea nevoilor, sentimentelor și reacțiilor acestora. Este o modalitate de a obține o înțelegere mai profundă a perspectivei celorlalți și poate servi ca bază pentru adaptarea comunicării sau a acțiunilor în consecință.
  • Conștientizarea reacțiilor și emoțiilor pe care un lider le experimentează într-o situație de disconfort. Foarte importantă este și crearea unui spațiu de detașare, unde aceste reacții și emoții pot fi privite dintr-o perspectivă mai obiectivă.
  • Preocuparea pentru viața personală și relațiile cu ceilalți – tratarea propriei persoane ca pe un bun este o componentă esențială. E necesar ca liderul să acorde atenție relațiilor personale, să aibă grijă de propria sănătate și să cultive un sentiment general de bunăstare. Fără aceste aspecte fundamentale, un lider va avea dificultăți în gestionarea provocărilor tot mai complexe.

Citește articolul integral pe AngajatorulMeu.ro

Sursa foto: Freepik.com