Articol scris pe 11 aprilie 2016

Frica de succes | Ce ne ţine pe loc şi de ce?

Frica de succes. Poate că pare paradoxal, dar e posibil să o avem – mai mult, ne poate ţine pe loc fără să ne dăm seama. Această teamă nu e niciodată evidentă – cine dintre noi ar afirma, întrebată despre asta, că nu-şi doreşte succesul? Atunci, cum se manifestă ea şi, mai ales, de ce apare?

Ne reprezentăm succesul într-un mod care nu ne este benefic

Uneori, putem lucra împotriva noastră, atunci când vine vorba despre cum ne reprezentăm succesul. De exemplu, dacă suntem de părere că a avea succes înseamnă să nu ai familie (sau să o neglijezi), să fii perfid sau să faci compromisuri, iar aceste lucruri sunt împotriva valorilor noastre, vom ajunge, probabil, să credem că nu suntem o persoană de succes şi că nu vom atinge niciodată succesul.

Ancoraţi în nişte credinţe puternice cu privire la ceea ce „ar trebui” sau „n-ar trebui” să fie succesul, am putea ajunge chiar la teama de succes. La nivel practic, succesul înseamnă pentru fiecare persoană altceva. E important să ne îndreptăm în direcţia potrivită pentru noi – mai mult decât să îi lăsăm pe alţii să definească pentru noi care ar fi drumul spre succes.

Evităm acţiunile care ne-ar putea duce către succes

Dacă recunoaştem la noi atitudini de genul „Mi-ar plăcea să fac, dar nu am timp”, „Mi-aş dori să…, dar nu am energie” etc., înseamnă că evităm acţiunile care ne-ar putea duce către succes – într-un fel, procrastinăm din teama de a nu eşua.

Însă, e important să ne asumăm de la început că, în orice direcţie ne-am angrena, va fi nevoie de dedicare, de efort şi de alocarea unui timp până vom vedea rezultatele. Şi, în definitiv, e necesar să investim şi să ne uităm la această investiţie ca la o experienţă, ca la o călătorie care se va dovedi utilă – dacă nu imediat, la un moment dat.

Iată câteva modalităţi prin care am putea aborda teama de succes, odată descoperită:

  • Defineşte-ţi succesul

În primul rând, e important să definim ce înseamnă succesul pentru noi. Poate că e vorba despre a fi mame bune, a avea o familie fericită sau o carieră care să ne împlinească – în orice caz, succesul poate lua feţe extrem de diverse. De aici putem porni în direcţia dorită.

  • Găseşte-ţi o comunitate care să te susţină

Apoi, e important să ne dăm seama pe cine avem alături. Cine ne poate susţine? Nu mă refer aici neapărat la un suport financiar, ci, mai ales, la unul emoţional. E util să ştim pe cine ne putem baza, cine vede lucrurile ca noi şi cum ne poate ajuta acest lucru să mergem mai departe, să perseverăm. Cu siguranţă, vor exista şi momente mai dificile în drumul nostru

– de aceea, e important să ne creăm un context benefic stimulării, dezvoltării şi continuării drumului ales, în ciuda obstacolelor (inevitabile, de multe ori).

  • Reformulează întrebările la care pare că nu găseşti răspuns

Cum spuneam, uneori e dificil să ne dăm seama că ceea ce ne ţine pe loc este chiar frica de succes. De aceea, reformularea a ceea ce ni se întâmplă ne poate ajuta. De exemplu, întreabă-te ce te împiedică să mergi mai departe, de ce nu trăieşti viaţa pe care ţi-o doreşti în acest moment? Câteodată, e dificil să găsim răspunsuri, pentru că întrebările nu ne ajută nici ele. Dacă repivotăm punctul de vedere, descoperim laturi noi ale aceluiaşi cub.

Am lucrat la un moment dat cu o clientă care a descoperit la ea frica de succes. Atunci când i s-a oferit o funcţie foarte importantă de conducere şi a fost învestită cu putere, la început s-a înspăimântat – de cum o să reuşească, cum o să coordoneze atât de multe persoane, cum o să fie percepută. Cum a trecut peste această temere? Pas cu pas, cu atitudinea „hai să încerc, să văd ce iese”. Am lucrat împreună la o serie de aspecte precum: modul cum să înceapă, de unde să pornească, cum să-şi păstreze încrederea şi curajul. Luând lucrurile treptat, a învăţat cum să abordeze conversaţii dificile, cum să gestioneze anumite situaţii, cum să se protejeze de emoţiile negative ale celor din jur etc. A fost un drum dificil şi lung, însă, uitându-se în urmă, este foarte mulţumită de ce a reuşit.

Sunt multe temeri care ne ţin pe loc, unele foarte surprinzătoare, altele, deloc evidente. Mai ales pentru noi, femeile, care interiorizăm, ne gândim foarte mult la lucruri şi le întoarcem pe toate părţile, e important să conştientizăm care sunt fricile care nu ne folosesc. Despre cele mai frecvent întâlnite dintre ele voi discuta pe larg în materialele următoare.

Articol publicat și în Business Woman.