Dacă suntem atenți la imaginea de ansamblu, vom observa câteva schimbări semnificative care ne-au remodelat viața personală și socială în moduri diferite.
Dincolo de traumele individuale, anxietățile personale, tulburările sociale care au venit la pachet cu pandemia de coronavirus, lucrurile par să evolueze spre bine, bineînțeles dacă autoritățile, oamenii de știință, antreprenorii vor reuși să se reajusteze, cu transparență, cu încredere și solidaritate, învățând în fiecare zi să ia deciziile corecte, într-o perspectivă diferită de data aceasta, nu așa cum au fost obșinuiți până-n prezent.
Așadar, care sunt principalele aspecte cu un potențial real pe care le-am putea lua în considerare:
CONTEXT GENERAL
Optimizarea muncii și schimbarea obiceiurilor de lucru – un procent tot mai mare de oameni lucrează cu entuziasm și succes de la biroul lor de acasă. În timp ce unele locuri de muncă nu pot fi reproduse online, mulți oameni economisesc timp și bani eliminând călătoriile. Angajatorii sunt forțați să adopte noi modele de afaceri ajutați de tehnologia care oferă un flux de lucru efficient și o productivitate mai mare (fără întâlniri inutile și cu punctualitate sporită). Locurile de muncă la distanță sunt în creștere, ceea ce face posibil lucrul oriunde în lume.
Aprecierea lucrătorilor estențiali – pandemia a evidențiat rolurile esențiale jucate de lucrătorii cheie de care depindem cu toții. Dintr-o dată, acești muncitori adesea cu salarii reduse primesc aprecierea pe care o merită. Mai mult, pe internet apar o multitudine de oportunități de freelancing: scriere, design web, codare, introducere de date, instruire și chiar cum să faci un curs online bazat pe hobby-urile și cunoștințele tale personale.
Conștientizarea părinților – Părinții sunt nevoiți să-și descopere copiii și mai bine și, în unele cazuri, să reconsidere abordarea relației cu cei mici. Mulți părinți încep să înțeleagă cu adevărat sistemul școlar, programele educaționale și modul de învațare al copiilor. De asemenea, părinții reevaluează necesitatea acomodării bunicilor și a comunității în sistemele familiale.
Conștientizarea comunității locale – Globalizarea resimțită la nivelul comunităților locale capătă noi nuanțe: oamenii se întorc la proximitate (în ceea ce privește cumpărăturile, călătoriile, relaxarea, hobby-urile). Oamenii aleg mai des să gătească acasă, preferă aventurile locale la munte, mai degrabă, decât plajele din străinătate și aleg fermierii locali care cultivă alimente mai bune și mai ieftine. Devenim mai conștienți de dependența reciprocă, de oameni și afaceri din jurul nostru și înțelegem tot maim ult că trebuie să practicăm gesturi de solidaritate prin bunătate și empatie.
Reevaluarea individuală – Cu măsurile de distanțare socială care limitează viața oamenilor, este un moment bun pentru a gândi și a reflecta la ceea ce contează cu adevărat. Din ce în ce mai mulți oameni își regândesc prioritățile de viață încetinind ritmul – mai puțină grabă, pauză în rutină, mai mult timp liber. În calitate de consumatori, oamenii devin mai selectivi și conștienți prin prioritizarea opțiunilor din punct de vedere calitativ, mai degrabă decât din punct de vedere cantitativ. Siguranța ia locul satisfacției.
Viața de cuplu/ de familie are o nouă dinamică – Aceste vremuri de incertitudine ne-au amintit tuturor importanța familiei și a prietenilor: ne revizuim treburile casnice, relațiile noastre intime, ne întoarcem la intimitatea cuplului – la nucleul stabil, avem relații mai strânse cu rudele și reconsideram alte relații.
Schimbarea mentalității antreprenoriale – oamenii de afaceri au devenit și mai creativi, stimulați de imprevizibil. Multe companii care sufereau de proceduri lente, birocrații complexe și ierarhii rigide au realizat brusc că procedurile pot fi omise sau accelerate, regulile pot fi urmărite și deciziile pot fi luate mai autonom fără aprobarea formală. Și dintr-o dată angajații nu mai au atâta nevoie de supraveghere directă. Sentimentul că „suntem împreună în asta” a declanșat moduri interesante de conectare și încredere.
Pe mine, această criză m-a determinat cu siguranță să mă gândesc la modul în care vreau să fac afaceri în viitor și să apreciez ceea ce am, mai degrabă decât să privesc partea negativă.
Este înțelept să privim aceste provocări ca pe o oportunitate creativă de a ne reinventa pe noi înșine și afacerile noastre: schimbăm prioritățile, căutăm noi fluxuri de venituri, oferim încredere angajaților și devinim mai flexibili.
Beneficiile climatice – nu în ultimul rând pandemia a ajutat într-o oarecare măsură la refacerea biodiversității, îmbunătățirea calității apei și a aerului, reducerea poluării fonice, încetinirea consumului de resurse. Chiar și utilizarea mai mică a hârtiei – Adobe Acrobat a raportat că utilizarea documentelor PDF a crescut cu 50% în timpul pandemiei. Deși este încă prea devreme pentru a determina efectele durabile ale pandemiei, planeta noastră a luat o gură de „aer proaspăt” și ne-a amintit și de rolul mare pe care îl jucăm aici și acum!
Cu cât dăm la o parte straturile acestea, intrăm în profunzimea unor efecte sociale semnificative care ne vor schimba și pe noi și societatea aproape complet.
CONTEXT PARTICULAR
Cele 3 efecte principale post-pandemie care vor schimba definitiv societatea în care trăim
Apariția unor abilități și competențe noi – gătit, cusut, software, lucru la distanță, conștientizarea igienei – și altele pe care nu le-am experimentat încă. Un procent semnificativ din populație va face achiziții exclusive online (ceea ce va forța comerțului electronic să își depășească limitele), mare parte din sistemul educațional se va muta în mediul digital, și se vor dezvolta noi programe de învățământ online.
Mai conștienți și mai cumpătați: ca un efect al stării generale de incertitudine, al restrângerii financiare și datorită focusului asupra sănătății individuale și colective, oamenii vor deveni mult mai cumpătați, vor face alegeri cu un simț al responsabilității crescut, își vor asuma deciziile mai conștient. Profilului cetățeanului român din 2020 și din anii ce vor urma va fi preocuparea constantă pentru ce este sănătos versus ce îi poate dăuna: psihic, mental, emoțional, din punctul de vedere fizic, privind alimentația etc.
Un nou comportament social: deja se dezvoltă un nou model de comportament social la nivel global: călătorim diferit și vom continua să ne reevaluăm obiceiurile de turiști, iar unele dintre ele ne vor fi impuse, cum este accesul pe bază de test COVID-19 în unele țări din lume „Vom fi în continuare atât de dornici să vizităm fiecare colț al lumii sau vom alege următoarea noastră vacanță cu atenție, luând în considerare mai întâi siguranța ?!” La nivel de comunitate restrânsă, se vor schimba profund atitudini precum: cât de des ne vizităm și cu cine ne vizităm, cât de des ne îmbrățișăm, cum interacționăm cu cei din jurul nostru. Oare ne vom inhiba spiritul latin și vom îmbrățișa mai degrabă comportamentul social al nordicilor?
Comunitatea nu înseamnă neapărat să trăim față în față cu ceilalți, ci mai degrabă înseamnă să nu uităm cât suntem de conectați între noi. Limitele noastre individuale sunt permeabile. Sângerăm aceiași culoare și ne infectăm reciproc atât cu rele cât și cu bucurii. Această pandemie este o conștinetizare a interconectării noastre și ne-ar putea ajuta să redobândim sentimentul profund de societate.
Prea des, avem nevoie să ne reamintim aceste lucruri simple pentru a trăi frumos și pentru a ne face munca / afacerea adaptabilă în funcție de contextul istoric și social, pentru a ne simți împliniți și victorioși. Există atât de multe resurse în ființa noastră și tot ce avem nevoie / căutăm se află deja acolo, în interiorul nostru, trebuie doar – să inspirăm, să privim cerul, să expirăm!
Viitorul este al celor care…
… sunt recunoscători pentru ce au experimentat înainte de pandemie, recunoscători pentru prezent și deschiși către ce va urma;
… vor exersa empatia;
… vor accepta nevoia de a dezvolta abilități noi;
… vor reconsidera importanța față de familie și muncă;
… vor fi îndrăzneți și deschiși către oportunități;
… vor conștientiza și își vor asuma superputerea de a alege în fiecare moment pentru binele lor și al comunității din care fac parte;
… vor redescoperi și aprecia lucrurile simpleși vor vedea bucuria in fiecare nouă zi.
Dare for more// Lilia