Articol scris pe 27 ianuarie 2021

Descoperă „dragonii interiori” ca să descoperi scopul vieții tale

Un scop, mai multe feluri de a-l descoperi

       Există mai multe modalități prin care putem descoperi care sunt sensurile în jurul cărora ne-ar face bine să trăim, pasiuni ce creează țeluri, obiective care ne ajută să ne menținem sănătoși fizic și psihic, împliniți chiar. Putem răspunde la unele întrebări legate de viața noastră pe care chiar noi înșine să ni le adresăm, putem căuta răspunsuri citind cărți sau vizionând filme, sau putem cere feedback de la cei din jurul nostru și, ascultându-le părerile despre noi, să avem parte de revelații surprinzătoare. Putem, de asemenea, să creem comunități în spirijinul cărora să acționăm și cărora să le oferim feedback, aceasta fiind o metodă subtilă și onorabilă prin care să ne (re)descoperim. Niciuna nu este mai puțin eficientă decât alta, contează doar ce se potrivește fiecăruia dintre noi, ce ne face cel mai bine într-un anumit moment din viața.

Însă, mai este o modalitate — poate cea mai incomodă, dar cu un impact terapeutic puternic, care contribuie în primul rând la dezvoltarea noastră personală — scopul vieții noastre stă de obicei ascuns în spatele celor mai mari frici sau acolo unde trăiesc dragonii noștri interiori.

       Așa că, dacă ești pregătit, trebuie doar să navighezi în ape neexplorate și să întâlnești rând pe rând câte un balaur cu care să faci pace (să îl conștientizezi, să te familiarizezi cu el și, acceptând că este acolo, să îi diminuezi puterea asupra ta) sau pe care chiar să îl scoți complet din sistemul tău.

Ce obstacole poți întâmpina în călătoria ta și cum le poți depăși?

Cel mai probabil, primul balaur cu care te vei confrunta va fi materializarea convingerilor tale interioare, așa numitele convingeri morale pe care le avem moștenire de la părinți, societate, adulții care ne-au marcat copilăria/ adolescența. Una dintre cele mai periculoase convingeri se naște dintr-o pseudo stare de siguranță și confort, și poate fi sintetizată în retorica: „De ce îți complici viața?”. 

Un alt balaur puternic este chiar convingerea bazată pe lipsa de încredere în propriile forțe, în posibilitatea de a fi iubit chiar așa cum ești, de a fi relevant și se manifestă prin „Nu merita să ai un scop!” Mulți dintre copiii din România, mai ales, au crescut în familii unde fraze precum „Bine că le știi tu pe toate!”/ „O să împărățești tu lumea!”/ „Nu vezi că X este mai deștept!/ „Nu ești bun de nimic!”/ „Tu să taci, ești doar un copil!” șamd… au creat convingeri care nu neaparat scot la suprafata ce este mai bun și mai frumos din fiecare

Și lista poate continua, dar farmecul constă tocmai în faptul că fiecare dintre noi are proprii balauri și călătoria este una intimă, profundă, unică. Ceea ce se aplică tuturor este modul cum putem învinge acești dragoni mintali – emotionali- sufletești: 

  • Când îți conștientizezi gândurile legate de temeri, ele își pierd puterea.
  • Când pui un reflector de conștientizare pe cate un dragon interior, el își pierde puterea de control asupra ta – pentru că ei acționează doar din umbră.
  • Când ești față-n față cu un balaur, respiri profund și îl privelști direct în ochi. Doar așa vei putea merge mai departe, și vei descoperi chiar acolo în spatele unui astfel de dragon… scopul vieții tale. 
  • În tot acest timp, fără măcar să te gândești că faci asta, îți antrenezi mușchiul curajului — esențial pe parcursul căutării incerte a propriului scop. 

Nu-ți fie teamă de necunoscut. Acolo stau cele mai valoroase țeluri ale tale. 

Tu ce dragoni interiori ai de confruntat?

Dare for more//Lilia