Articol scris pe 23 martie 2018

Cum ne păstrăm atenția în direcția dorită?

Trăim într-o lume în care, uneori, e greu să apăsăm butonul de ”mute”, să punem pauză bruiajului exterior și să ne concentrăm în direcția dorită. Devine din ce în ce mai dificil să ne menținem atenția asupra scopului propus și obosim sau ne reîntoarcem, involuntar, în rutina și activitățile obișnuite.

Îndreptarea și menținerea atenției în direcția dorită sunt foarte importante în lumea organizațională, pentru a fixa problema sau provocarea cu care ne confruntăm și pentru a reuși să găsim cea mai bună soluție la situația în care ne aflăm. Mai ales atunci când avem de-a face cu un mediu foarte instabil, cu incertitudini, cu tranziții sau schimbări, liderii care reușesc să își unească echipa în jurul lor sunt și cei care se concentrează în direcția propusă și, mai important, care perseverează în acest sens.

Dar cum să ne setăm mental pentru a ajunge acolo unde ne dorim și pentru a face față întreruperilor, lucrurilor care ne distrag, impulsului de a reveni la starea de dinainte, rezistenței la schimbare, până la urmă? Cred că este important să vizualizăm foarte clar și de la bun început care este realitatea pe care ne dorim să o trăim. Odată ce ne-o proiectăm și ne-o facem posibilă, vom începe să o simțim, să vedem că este palpabilă, să ne dăm seama cum ne-am comporta și ce am face în noua stare a lucrurilor. De aici, putem începe să parcurgem drumul în sens invers – să deconstruim ceea ce ne-am imaginat și să ne dăm seama cum am ajuns acolo. Acest exercițiu ne va spune încotro să ne îndreptăm și ce acțiuni e necesar să facem. Menținerea atenției în direcția dorită este un proces organizat, care implică efort și răbdare. Dacă nu avem răbdarea de a face acțiunile pe care ni le-am propus și de a vedea rezultatele, atunci nu vom putea ajunge în realitatea pe care ne-am proiectat-o.

Mailuri, întâlniri, propuneri, parteneriate. Executivii și liderii organizațiilor sunt prinși între aceste lucruri în fiecare zi. De aceea, este ușor să pierdem sensul a ceea ce facem și să adoptăm, mai degrabă, atitudinea de ,,merge și-așa” sau ,,mai vedem noi”. Însă, a fi hotărâți și a ne păstra focusul într-o anumită direcție presupune a alege să ieșim din zona noastră de confort – presupune curaj, asumare și investiție de timp și energie în sensul dorit.

Cred că cel mai important moment în care e necesar să respirăm adânc, să ne păstrăm calmul și să rămânem focusați este schimbarea. Aceasta aduce lucruri care pot fi foarte dureroase pentru o organizație: anumiți oameni trebuie să plece, anumite funcțiuni trebuie reorganizate, anumiți oameni trebuie să își însușească abilități și competențe noi. Dacă organizațiile și toți cei implicați în procesul de schimbare își mențin atenția, dar și bucuria de a construi și învăța împreună, lucrurile nu au cum să eșueze. O altă situație în care este necesar ca o organizație să își păstreze neclintită atenția este atunci când își dorește sa facă performanță, să atingă excelența. Însă, în acest caz, riscăm să cădem în extrema cealaltă – presiunea și cerințele devin atât de mari, încât e ușor ca relațiile să se depersonalizeze, iar rezultatele finale să fie un scop în sine, nu un mijloc către ceva mai înalt – mulțumirea de sine, bucuria de a contribui, aderarea la un set comun de valori etc.

Cred că, pentru a ne menține atenția și a construi în direcția dorită, e necesar ca în fiecare zi să facem un pas mai aproape de realitatea ideală. Vă invit ca, în fiecare dimineață, să facem un exercițiu de imaginație și să ne întrebăm: unde îmi doresc să fiu? Apoi, ce voi face astăzi pentru obiectivul meu? În cele din urmă, e necesar chiar să trecem la acțiune și să îndrăznim.