Articol scris pe 23 martie 2018

Cum ne influenteaza emotiile si gandurile – starea fizica

Nimeni nu se simte bine atunci cand se crede respins, neapreciat sau nerespectat. Stiati ca acest lucru se reflecta inclusiv la nivel fizic si ca poate lasa urme vizibile asupra noastra? Cat de mare este influenta emotiilor si a gandurilor noastre asupra starii noastre de bine si, in sens larg, asupra sanatatii?

Emotiile nu sunt altceva decat raspunsul ideii in corp. Cu alte cuvinte, atunci cand ne simtim importanti pentru ceilalti, cand avem atentia, iubirea si acceptarea venite din partea celor din jur, e firesc ca nivelul starii noastre de bine sa fie unul ridicat. Aceste perceptii pot sa fie sau sa nu fie adevarate, insa. Acest lucru este mai putin important. Ce e esential sa intelegem este ca nu ne putem pune in continuu in slujba gandurilor si a ideilor noastre legate de ceea ce cred ceilalti despre noi. Aceasta atitudine ne-ar proiecta intr-un efort neincetat de a fi pe placul altora.

In acest caz, ce ar fi de facut pentru a influenta pozitiv trioul ganduri – emotii – stare fizica?

Pozitioneaza-te clar in raport cu ceilalti

Foarte multi dintre noi poate ca depun multe eforturi de a fi apreciati de catre ceilalti. Si, daca acest lucru nu se intampla, au tendinta de a reprosa: «Dupa cate am facut pentru tine, tot nu ma apreciezi». Plasand mereu aprecierea propriei persoane in exterior, realizam ca, de fapt, noi nu putem controla ce cred, simt sau fac ceilalti fata de noi – deci nu putem face un troc pentru aprecierea lor. Mai mult decat atat, aceasta atitudine ne consuma de energie si ne face sa ne simtim mai obositi. De aceea, ceea ce este in mainile noastre tine de modul in care ne pozitionam fata de ei.

De exemplu, atunci cand avem puterea de a opri o sedinta sau o intalnire si de a spune: «Ma simt amenintat. Simt ca tot ce spun este intors impotriva mea si nu as vrea sa continui aceasta discutie», chiar daca, propriu-zis, intalnirea a esuat, noi iesim din ea cu o foarte mare stima de sine pentru ca am fost curajosi si ne-am spus punctul de vedere. Asadar, atunci cand stabilim raporturi corecte, bazate pe onestitate si coerenta cu noi insine, ne rechemam puterea si nu ne lasam subjugati de emotiile noastre de vibratie joasa.

Intelege ca schimbarea sta in puterea ta

La fel cum invatam despre matematica, fizica si alte stiinte, e important sa avem o educatie si in ceea ce priveste emotiile noastre. Daca pana acum, acest lucru nu a fost neaparat accesibil, in acest moment, exista instrumente, cunostinte si informatii care ne pot ajuta sa ne dezvoltam mai mult si din punct de vedere emotional.

Este esential sa constientizam cat de interconectate sunt cele trei – emotii, ganduri si stare fizica –, pentru a nu ajunge in paradigma in care ne punem o masca in fiecare zi si incercam sa fim altcineva decat suntem de fapt. De aceea, e indicat sa ne punem intrebari precum «Ce anume a creat o anumita emotie?», «Cum am resimtit-o in corp?», «Cum alegem sa raspundem situatiei care ne-a creat acea emotie?» etc. Toate acestea tin de educatia si dezvoltarea noastra emotionala.

Exerseaza in fiecare zi

Un exercitiu pe care il putem face in fiecare zi este sa ne depistam si sa numim emotiile care ne traverseaza. E vorba de dezgust, repros, nemultumire? E ceva care ne da energie sau, mai degraba, ne seaca de forte? Apoi, e important sa ne gandim ce anume ne-ar umple de energie, identificand, mai ales, partile pozitive din ceea ce ni se intampla. De exemplu, «nu sunt bun la raporarte». Care este partea buna? «As putea sa invat». Sau «la ce sunt, mai degraba, bun? Oare as putea face mai mult din acele activitati?» s.a.m.d.

Starea fizica poate fi schimbata, ca un domino, daca intelegem ca sta in puterea noastra sa ne antrenam in a avea sau a ne mentine o stare de spirit si emotionala pozitiva.