Articol scris pe 23 martie 2018

Cum îți găsești stilul personal de a conduce ca femeie-lider?

Provocarea leadership-ului pare, uneori, o chestiune atemporală și veșnic prezentă în viețile noastre. Atât ca femei, cât și ca bărbați, ne întrebăm constant cum ar trebui să arate un lider.

Mai ales în cazul nostru, al femeilor, pare să existe o percepție general împărtășită: în poziții de conducere, femeile „ar trebui” să fie dure, să controleze situația, să nu se lase păcălite, să fie agile, foarte prezente și mereu în alertă. Această părere a noastră despre noi pune o foarte mare presiune pe ceea ce facem și modul în care ne comportăm ca lideri. Cumva, e vorba despre o cultură întreagă despre cum „ar trebui să fii în business”, ceea ce se transpune într-o anumită măsură și în felul în care e privit leadership-ul feminin.

Provocările cele mai frecvente ale femeilor-lider

Cu siguranță, însă, există o serie de provocări specifice femeilor-lider pe care e necesar să le confruntăm ca să facem un pas înainte.

# Rezolvarea unei multitudini de sarcini în ritm accelerat

Mai mult decât oricând, cele mai multe femei-lider se regăsesc acum în stadiul de a face extraordinar de multe sarcini cu o viteză foarte mare. În același timp, organizația se așteaptă ca ele să găsească singure resursele pentru a răspunde tuturor cerințelor și responsabilităților. Multe dintre femeile aflate pe poziții de conducere ajung, din acest motiv, să fie atât de ocupate încât să nu mai aibă timp nici să răspundă la telefon. Jobul în sine capătă o asemenea amploare încât e dificil să-l faci într-un stil relaxat – totul trebuie să se întâmple acum și tot ce faci vine cu o miză și cu necesitatea de a face cu un rezultat imediat.

Ce e de făcut? Provocarea cea mai mare este să găsești o modalitate de a face lucrurile diferit – prioritizează, vezi ce poți face și ce nu. În condițiile în care întregul profil al femeii de succes de astăzi s-a schimbat prin prisma raportării ei la job – la fel și așteptările și dorințele ei –, e firesc ca abordarea de care e nevoie să fie una nouă.

## Credința că e nevoie să preluăm din trăsături specifice, mai degrabă, bărbaților

În organizații, femeia e profesionist. Întrucâtva, în acest proces, profesionalismul devine egal cu abandonarea unor trăsături feminine. În general, femeile sunt mai empatice, mai blânde, mai… feminine, pur și simplu. Uneori, ne confruntăm cu provocarea necesității de a ne păstra aceste atribute și de a conduce ferm în același timp.

Ca lideri, femeile simt și cred că ar trebui să fie mai directe, mai tranșante, mai perspicace ș.a., adoptând un stil de a conduce cu care bărbații sunt mai obișnuiți nativ decât noi, de exemplu. Mai important este, însă, să descoperim propriul mod de a conduce.

Stiluri diferite de a conduce, aceeași figură – femeia ca lider

Din experiența mea profesională de până acum, am întâlnit două stiluri diferite de leadership, în cazul femeilor. Nu există, desigur, unul bun și altul mai puțin bun. Înainte de orice, e important ca fiecare dintre noi să descoperim unde ne regăsim, care sunt plusurile și minusurile și unde am vrea să fim.

Pe de o parte, există femei-lider care îmbrățișează abordarea tranșantă – sunt directe, determinate, perspicace. Ele își găsesc rapid și ușor înțelegere în limbajul și sistemul organizațional. Uneori, în acest stil, își pierd conexiunea cu exteriorul și modul de manifestare a feminității. Mai degrabă decât să fie o atitudine pe care o accesăm atunci când ne dorim, „stilul de fier” ajunge să fie o marcă a personalității noastre. E important să fim atente când e necesar să folosim aceste atribute mai degrabă masculine decât să le lăsăm să devină parte integrantă și permanentă din noi.

Pe de altă parte, există femeile-mamă pentru organizații. Ele sunt empatice, vor să găsească soluții, să ajute pe toată lumea și să fie umărul de sprijin al tuturor. În acest stil, există riscul ca, atunci când observă că ceilalți „nu fac” sau nu dau rezultate, să se înfurie și să-și schimbe brusc comportamentul, sfârșind într-o epuizare maximă și nemulțumite de cei din jur. În acest caz, pentru a nu ajunge să simțim că ducem în spate responsabilitatea întregii organizații, e esențial să discernem pentru ce vrem să păstrăm grija – care este scopul mai mare căruia vrem să rămânem fidele, asumându-ne că e nociv – atât pentru noi, cât și pentru organizație – să ne dorim să le facem pe toate.

Cum îți găsești stilul personal de leadership?

În cele din urmă, cum arată, de fapt, femeia lider? Pentru a fi un lider de succes, e important să ne găsim propriul stil de leadership, iar pentru acest lucru, e nevoie să fim aliniate cu noi înșine, să ajungem la acea integritate în care ne cunoaștem foarte bine valorile și, ca atare, acționăm în direcția lor.

Mai mult, e indicat ca, din când în când, să reflectăm la cum ne-am dori să fim și cum ne văd ceilalți. E posibil să aflăm lucruri foarte interesante.

Nu în ultimul rând, nu uitați: femeile-lider sunt femei frumoase, care au aspirații înalte, care vor să facă lumea un loc mai bun – și chiar depun eforturi în acest sens. Ele sunt un exemplu de urmat atât pentru copiii și familia lor, cât și pentru ceilalți colegi organizaționali – sunt modele de perseverență, determinare și autenticitate.