Articol scris pe 23 martie 2018

Cum arată liderul organizațional al anului 2016?

De când există organizațiile și până în prezent, accentul s-a pus, în general, pe raportul profit – performanță. În timp, liderii au constat că, pentru a-și atinge obiectivele de business, au mai mare nevoie să se conecteze la oameni și să se apropie de ei pentru ca împreună să lucreze pentru un scop mai mare. Prin urmare, în leadership-ul contemporan nu s-a schimbat perspectiva referitoare la ceea CE are de făcut un lider, ci, mai degrabă, CUM apare el în fața oamenilor și cum reușește să reunească oamenii pentru un scop comun, iar acest aspect rămâne valabil de la an la an.

4 trăsături specifice liderului din anul 2016

Anul 2016 este un an al creativității pe mai multe paliere. Indiferent de vârsta în care se află organizația (expanisune organizațională, criză, reașezare etc.), începtul de an oferă liderilor noi perspective, prin care își pot folosi creativitatea la cote maxime.

Așadar, iată cum arată, în viziunea mea, liderul anului 2016:

  • Nu se teme să ceară ajutor

Chiar dacă este dificil, uneori, să te declari începător sau să recunoști că nu știi, e de preferat ca liderul organizațional să ceară ajutor atunci când simte că metodele sale nu mai dau randament. Liderul care admite că are nevoie de o schimbare și cere susținere are șanse mari să crească și să se adapteze oricărei organizații și oricărui mediu de business.

  • Împărtășește cu ceilalți scopul organizațional

Este important să le împărtășească tuturor scopul organizațional și să creeze, împreună cu echipa, o metodă prin care să verifice constant dacă obiectivele stabilite sunt atinse. Există riscul ca, pe parcurs, să apară tot felul de obstacole care îi pot îndepărta de la scopul mai mare, de aceea acest reality check este esențial.

  • Iese din zona de confort și inovează

Ieșirea din zona de confort și capacitatea de a inova cântăresc mult. Spre exemplu, dacă un lider nu poate lua o decizie și îi lasă pe ceilalți membri ai echipei să decidă în locul lui, este recomandabil să-și dezvolte mai mult directivitatea și capacitatea de a gestiona singur anumite aspecte. Sau, din contră, dacă un lider este prea directiv, ar putea să se consulte cu ceilalți membri de leadership și să decidă împreună.

  • Are capacitatea de a renunța la etichete și prejudecăți

Liderul, împreună cu echipa lui, are nevoie să înțeleagă că etichetarea nu aduce nimic bun. Din contră, nu face decât să le ia din energie și să-i împiedice în a-și atinge scopul. În schimb, dacă învață să accepte anumite lucruri și să-și ambiționeze echipa pentru a-și atinge obiectivele, rezultatele nu vor întârzia să apară.

De-a lungul profesiei, am întâlnit lideri care, indiferent de câți ani de experiență profesională aveau în spate, a fost necesar să-și revizuiască interacțiunea cu ceilalți, pentru că simțeau că nu se pot adapta. De aceea, cred că 2016 este un an bun pentru schimbări și pentru folosirea creativității în scopuri mai mari, benefice atât liderului, cât și echipei și, implicit, organizației.

Dacă ar fi să găsesc niște cuvinte-cheie pentru felul în care văd eu liderul acestui an, aș spune că este: încrezător, determinat, autentic, pozitiv, proaspăt. Mai mult, ar trebui să fie orientat spre nou și să gândească din perspectiva curiozității – ce poate învăța din fiecare zi sau cum poate valorifica ceea ce îi oferă lumea, adoptând abordarea de „eu știu că nu știu nimic”. Cu alte cuvinte, să nu înceteze să se perfecționeze și să asimileze constant din oportunitățile ce i se oferă.

Lilia Dicu, Master Certified Coach & Daring Executive Coach

lilia@liliadicu.ro