Articol scris pe 9 februarie 2024

Cum arată astăzi capacitatea de adaptare și care este profilul lideriilor din viitor

După ce ultimii trei ani au arătat că oamenii pot fi eficienți de oriunde și oricând, unele organizații au menținut programul de lucru flexibil, mizând pe încredere și pe atenție la ceea ce-i motivează pe angajați. 

Oamenii nu mai sunt dispuși să sacrifice timpul petrecut în trafic și nu mai sunt dispuși să accepte un job care nu are program hibrid, care le permite să îmbine munca remote cu doar 1-2 zile pe săptămână de prezență fizică la birou. Cum arată flexibilitatea și agilitatea care îi conving pe candidați să se alăture unei echipe? Care este profilul liderilor din viitor? 

Un mediu de lucru din ce în ce mai complex

Viteza și volumul de muncă au devenit foarte mari. Așadar, pentru ca noi, oamenii, să facem față la o complexitate de task-uri, la viteză și volumul actual de muncă, avem nevoie de o capacitate de adaptare mai mare. Acum, este reiterată cerința de a răspunde la această complexitate cu un timp de răspuns mai mic. 

Altfel spus, în urma pandemiei, trăim in a world of greater demand, with shorter deadlines and fewer resources. Asta a dus la o nouă lipsă de capabilități: nu avem competențele necesare să lucrăm de două ori mai repede sau să facem față atâtor ședințe. Companiile cer într-un mod pertinent, o capacitate de adaptare și agilitate de la oamenii cu care lucrează.

Adevărul este că, fără redefinirea modului de lucru, fără ca managerii să le ofere oamenilor din echipă un spațiu de reflecție, să îi ajute să se gândească și să își redefinească modul de lucru potrivit pentru ei înșiși, nu există flexibilitate și agilitate. Anumite tipare trebuie dezvățate înainte să ancorăm obiceiuri și comportamente noi sănătoase. 

De unde ne inspirăm atunci când vine vorba despre capacitatea de adaptare?

Agilitatea este specifică companiilor de IT, care au dezvoltat acest răspuns imediat la provocările cu care se confruntau. Acum, despre asta vorbesc toate marile companii, sub alte forme, dar toate lucrurile fundamentale cu care a venit agilitatea în IT se folosesc în diferite alte industrii. De exemplu, în toate organizațiile, indiferent de domeniu, este necesar ca angajații să aibă abilitatea de a se adapta rapid la noi contexte și situații, de a încerca lucruri noi, uneori chiar și în pofida lipsei resurselor de care dispun, ceea ce poate produce blocaje.

Merită menționat că flexibilitatea sau capacitatea de adaptare arată diferit în funcție de domeniu, vârsta oamenilor și fișa postului, astfel că e necesar ca acestea să fie redefinite. Semnificația acestor concepte pentru industria IT nu seamănă cu ce se întâmplă în industria FMCG, spre exemplu.

Procesele din spate și oamenii care trebuie să fie consultați în luarea deciziilor variază în funcție de industrie și organizație. Fiecare companie merită să înțeleagă ce înseamnă flexibilitate și agilitatea pentru ea. 

Burnout-ul, din ce în ce mai prezent, dar nerecunoscut

Sunt foarte multe cazuri de burnout „ascuns”, adică nerecunoscut – nici liderii și nici organizațiile nu îl recunosc. Există un semnal la care organizațiile ar fi bine să fie atente pentru că le poate costa scump pe termen mediu și lung din punctul de vedere al performanței echipei. Același lucru îl arată și statisticile – conform Future Forum Pulse, burnout-ul este în creștere la nivel global, cu 42% dintre angajați care au raportat acest lucru, procent aflat la un maxim istoric din mai 2021, când Future Forum a început să măsoare pentru prima dată acest fenomen.

O altă concluzie interesantă a raportului este că angajații care sunt nemulțumiți de flexibilitatea la locul de muncă sunt cu 43% mai predispuși să spună că se simt epuizați la serviciu decât cei care sunt mulțumiți de nivelul lor de flexibilitate.

Companiile pot fi cu un pas înainte dacă reflectează la modul în care se desfășoară lucrurile și la cum se simt oamenii din echipe. Și pot face un pas important în acest sens prin workshop-uri de mental resiliencepentru angajați, de exemplu, despre cum aceștia să-și păstreze calmul, focusul și să nu ajungă la burnout.

Cum arată liderii viitorului?

E necesar să fie conștienți de mediul complex în care activăm, pe toate planurile (social, politic, economic, legislativ, informațional). Să înțeleagă că orice impact, criză majoră sau situație care are loc într-un mediu produce un efect în alt mediu. Trăim acum mai multe crize suprapuse, care duc la o stare de insecuritate și la schimbări multiple, pentru că nu mai poți face astăzi ce făceai înainte în același context. 

Un alt lucru de care ar fi indicat ca liderii să țină cont este că modul în care se raportează la oameni, tocmai pentru că oamenii au trecut prin atâtea situații neașteptate, modul lor de răspuns s-a modificat. Ar fi important ca liderii să dezvolte abilități de comunicare sau de coaching pentru a vedea ce este în spatele comportamentelor – nu numai la nivel individual, ci și la nivel de echipă sau departamente.

Citește articolul integral pe WeAreHR.ro

Sursa foto: Freepik.com