Articol scris pe 23 martie 2018

Concilierea lui “cum simtim noi” versus “ce cred ceilalti”

Probabil ca ne-am confruntat cu totii, la un moment dat al vietii noastre, cu sentimentul ca ne dorim ceva sau vrem sa actionam intr-o anumita directie, iar ceilalti cred ca e gresit sau sustin contrariul a ce ni se pare noua ca e bine. E firesc sa mai apara astfel de situatii. Ruptura “ce cred eu ca e important pentru mine” versus “ce cred ceilalti” se produce cand ne dam seama, la un moment dat, ca poate am trait mai mult ce si-au dorit si ce au visat altii pentru noi, nu ceea ce ne-am dorit noi insine.

Deseori, ne formam anumite pareri despre ce e bine si ce e corect prin prisma a ce ni se spune inca din copilarie. De aceea, tindem sa ripostam cand observam un comportament diferit de credintele noastre, spunand “nu mi se pare normal” sau “e frumos sa…”. E clar atunci ca exista o diferenta evidenta intre ce credem si unde ne situam noi si locul din care privesc ceilalti. Mai mult, e posibil ca uneori sa incercam sa ne cream o imagine in concordanta cu ce vedem ca apreciaza ceilalti, imagine care nu e aliniata cu realitatea noastra interioara si cu modul in care suntem, de fapt.

Ca atare, cum putem sa ne impacam cu ce cred ceilalti? Cum sa nu ne lasam atrasi in negativitate, frustrare, dezamagire si credinta ca totul este impotriva noastra? Va propun cateva modalitati.

  • Comunica-le celorlalti pozitia, parerile si credintele tale

Pentru a fi autentic cu tine si cu ceilalti, primul pas este sa comunici. Adica, sa pui la comun ce crezi si ce simti. Pentru ca ceilalti sa ne inteleaga, e nevoie sa punem lucrurile pe masa si sa spunem ce este important pentru noi. Atentie, insa: modul in care comunicam este la fel de important – e necesar sa ne exprimam parerile si credintele in mod ecologic, fara a ataca, ofensa sau judeca pozitia celorlalti. Nu este despre “eu am dreptate, tu nu ai”, ci despre a vorbi despre noi si a spune ce este important pentru noi.

  • Negociaza-ti nevoile cu ceilalti, pentru ca ei sa stie ca nu e nimic impotriva lor

In stransa legatura cu necesitatea de a le face cunoscute celorlalti parerile si credintele noastre e si importanta de a ajunge la un acord care sa respecte nevoile noastre, dar sa nu le incalce pe ale celorlalti.

Abia atunci cand nu comunicam, apare revolta celorlalti. De exemplu, am lucrat la un moment dat cu un manager care s-a aflat in situatia in care era necesar sa acorde mai multa importanta vietii de familie si, ca atare, sa petreaca mai mult timp cu copilul lui care trecea prin perioada si provocarile specifice adolescentei. Asa ca a venit in fata membrilor board-ului si a declarat: “Stiu ca o sa vi se para, poate, straniu, nu vreau sa intru in prea multe detalii personale, dar datele vietii mele de familie s-au schimbat si copilul meu are foarte mare nevoie de mine. De la o anumita ora, nu voi mai putea fi prezent in companie, pentru ca am un program suplimentar, care e, pentru mine, ca un al doilea job si e la fel de important in acest moment”. Ca atare, la ora 16:00, cand managerul pleca, nimeni nu se uita la ceas, deranjat ca “Sigur, bine ca el pleaca si noi nu”. Oamenii au inteles si nimeni nu a fost deranjat, pentru ca toti stiau ce se intampla.

In acest proces, e important sa negociezi ca nevoile tale sa nu ii afecteze pe ceilalti – in cazul de mai sus, de exemplu, managerul le-a comunicat partenerilor sai de echipa ca pot sa il contacteze oricand e nevoie, ca va mai lucra de acasa sau ca va veni mai devreme in anumite cazuri.

  • Tine-te de obiceiurile nou deprinse

Dupa ce am internalizat noile atitudini, e important sa le si mentinem pana le transformam in obiceiuri si intr-un mod de a ne uita la lucruri, in general. Rutina e cel mai mare inamic al schimbarii. Vechile procese ne pot trage inapoi foarte usor, daca nu ne propunem sa facem regulat exercitii cu noi insine si sa aplicam in continuare, cu perseverenta, ceea ce am deprins.

 

In esenta, toti oamenii sunt buni. Daca apar diferente intre ce simtim noi si ce cred ceilalti, asta se intampla, in general, din necunoastere. Daca ii punem pe ceilalti in tema, ei au o capacitate mare de toleranta si acceptare. In plus, chiar daca ne surprindem intr-un dezacord care ni se pare ireconciliabil cu ceilalti, vom vedea ca lucrurile devin mai usoare atunci cand suntem in echilibru cu noi insine, cand stim cine suntem si care este directia pe care vrem sa o urmam.

Lilia Dicu, Daring Executive Coach – www.liliadicu.ro

lilia@liliadicu.ro