Articol scris pe 12 ianuarie 2021

Care e scopul vieții tale?

Sunt mii de moduri prin care poți aparține propriei tale vieți. In primul rând, în funcție de cum te raportezi la povestea ta, dar și la destinul celor dinaintea ta și al celor care urmează după tine. Indiferent cum alegi să trăiești, există două mari tabere: tabăra celor cărora viața li se întâmplă sau, aproape la polul opus, a celor care descoperă un scop (sau mai multe) și îi dedică acestuia cea mai mare parte din viață. Bineînțeles, mai sunt și cei care trăiesc în conformitate cu credințele și visele celor din jurul lor, dar în aceste cazuri vorbim despre implicații socio-psihologice complexe ce merită tratate separat.

       Probabil că ai citit deja foarte multe articole despre țeluri/ obiective/ idealuri și sigur ai fost măcar o dată în căutarea lor, înțelegând că dificil nu este neapărat să îți urmezi scopul, ci să descoperi care este acel ceva, unic, generator doar pentru tine, care îți dă energie să te trezești în fiecare dimineață, care îți ghidează acțiunile așa, încât să ajungi pe drumurile ce îți sunt predestinate și îți facilitează întâlniri definitorii și revelații pe măsură. Sigur te-ai întrebat măcar o dată „Care este sensul vieții mele?” sau „De ce este atât de important să am un țel în viață?”

       Așa cum se întâmplă deseori, în spatele celor mai dificile întrebări filosofice ale omenirii stau răspunsuri simple, aproape banale, dar extrem de importante. Efortul, timpul, în unele situații banii pe care trebuie să ii investești — pentru a descoperi acele obiective care creează în jurul lor, în mod aproape miraculos, o celulă de energie ce îți ghidează acțiunile și te ajută să evoluezi — merită toată implicarea ta.  Pentru că având un țel, înseamnă a trăi conștient, a-ți adresa întrebări și a căuta răspunsuri.     Nimic nu este mai creativ decât o minte în încercarea de a-și îndeplini obiectivele. Aceste obiective determină, cât de diferit și inedit experimentăm întâmplările vieții, relativ aceleași pentru toți oamenii, indiferent de reperele istorice, sociale, religioase șamd. Mai mult, a găsi un scop, fie că este unul spiritual, religios, vocațional (un job semnificativ, care te împlinește), fie că este vorba despre responsabilitatea față de familie și prieteni, a fost dintotdeauna cel mai puternic motor al evoluției. În numele idealurilor, în încercarea de a-și materializa pasiunile, oamenii și-au depășit limite, au explorat dimensiuni inițial necunoscute ale universului și ale vieții lor personale. Doar stimulați de aflarea sensului, oamenii au reușit să zboare, și la propriu și la figurat, au realizat invenții științifice care au schimbat pentru totdeauna Planeta, au reușit să găsească fericirea.

5 motive pentru care este esențial să îți găsești scopul în viață:

Oferă sens vieții tale – a găsi un scop, un țel sau mai multe obiective de împlinit îți oferă sentimentul semnificației, a sensului tău în lume.

Te ajută să aparții unui loc, unui timp, unui moment în istoria lumii. Când descoperi acel ceva care motivează toate resursele și pasiunea ta, dobândești implicit un sentiment de apartenență.

Te ajută să descoperi cine ești – când vei știi unde se îndreaptă focusul tău în mod firesc, vei știi cine ești și atunci nu îți vei mai pierde energia cu lucruri care nu sunt importante pentru tine sau care nu au un impact real asupra ta.

Îți oferă încredere în forțele proprii – când conștientizezi că ai un motiv pentru tot ceea ce faci, că contribuția ta contează nu doar pentru tine, dar și pentru ceilalți, vei fi pe deplin în acord cu tine și cu propria ta valoare. 

Te ajută să influențezi pozitiv viața celorlalți – numai găsindu-ți și urmându-ți scopul, vei contribui la crearea unei lumi mai bune.

       Închei acest material cu o metaforă care sper să vă motiveze. Romancierul american Kurt Vonnegut a imaginat poate unul dintre cele mai frumoase dialoguri între primul om de pe Pământ și Dumnezeu, iar prima întrebare pe care acesta i-a adresat-o divinității ar fi fost, în viziunea artistului: „Care este scopul tuturor acestor lucruri pe care Le-ai creat?”. Iar Dumnezeu l-a lăsat pe el să descopere…

Care sunt țelurile tale pentru 2021, mai exact care sunt acele țeluri pe care le-ai tot amânat și simți că acum este momentul lor?

Începe 2021 cu un scop și lasă-te condus de el!

Dare for more// Lilia