Articol scris pe 22 martie 2018

Asumarea leadership-ului asupra propriei vieți

Până să ajungem să fim liderul altora, unul dintre cele mai importante lucruri atunci când suntem în căutarea pasiunii și a ceea ce ne redă bucuria de a fi este să fim liderul propriei vieți. Ce înseamnă acest lucru?

A ne asuma leadership-ul asupra propriei noastre existențe se referă la abilitatea de a vedea unde suntem și de a trasa un drum spre locul în care ne dorim să ajungem. Cu siguranță, sună ca un plan, însă, în acest exercițiu, sunt trei lucruri la care merita să fim atenți și de care e util să fim conștienți:

  • Viața fiecăruia dintre noi este unică

Ca atare, chiar dacă ne propunem să urmăm o rețetă sau să luăm ca model ceea ce i s-a întâmplat altcuiva, e posibil să fim dezamăgiți în demersul nostru – putem învăța din experiențele altora, dar nu le putem repeta sau recrea întocmai.

  • Noi înșine suntem cei care ne creăm și recreăm propria viață

Chiar dacă pare dificil și chiar improbabil de crezut, dat fiind iureșul de zi cu zi, noi suntem stăpânii propriei vieți. Iar prin acest lucru, nu mă refer la faptul că deținem sau ar trebui să deținem 100% controlul asupra a ceea ce ni se întâmplă, însă e important să conștientizăm că avem opțiuni întotdeauna, chiar și atunci când credem că nu avem de ales.

  • Viața este organică, nu liniară

Apoi, deși e important să trasăm o direcție, cel mai probabil planul nostru nu va fi respectat întocmai. E indicat să înțelegem că viața este imprevizibilă și, ca atare, să fim deschiși la ceea ce ne oferă ea. Chiar dacă ni se pare, uneori, că lucrurile nu au niciun sens, că nu se leagă, la un moment dat, ele se vor așeza în timp. E important ca, mai degrabă, să ne bucurăm de călătorie decât să rămânem fixați pe îndeplinirea unui plan cu care simțim că nu ne identificăm în totalitate.

De multe ori, avem tendința de a crede că, dacă am ratat cumva startul, nu putem să ne schimbăm traseul pe parcurs. Fals. Modul în care începem nu ne determină tot restul vieții. De exemplu, Chris Jordan este, în acest moment, un fotograf american celebru pentru tehnica sa, pe nume ”running the numbers” – crearea unor fotografii care se descompun în imagini legate de efectele neplăcute ale consumerismului (poluare, gunoaie etc.), ca metodă de a îndemna la conștientizarea acestui fenomen al societății moderne. Însă, el a pornit ca avocat, profesie pe care a avut-o mare parte din viață. Atunci când și-a dat seama, însă, că e nefericit cu ceea ce face, a ales să facă o schimbare. Schimbarea la 360 de grade nu i-a fost ușoară și nici confortabilă. Însă, Jordan a riscat, nevrând să regrete ulterior că nu și-a trăit viața așa cum și-ar fi dorit.

Nu e niciodată prea târziu să ne îndreptăm către pasiunea noastră sau să ne găsim elementul. Chiar dacă există anxietăți, chiar dacă pot exista dificultăți pe parcurs, atunci când decidem că riscul merită mai mult decât alternativa, lucrurile se vor așeza dacă avem încredere că nimic fundamental rău nu se poate întâmpla. Pentru a face acest lucru, asumarea leadership-ului asupra propriei vieți e un pas important.

Totuși, dacă înțelegem toate aceste lucruri, de ce nu ajungem mai devreme să fim liderii propriei noastre vieți? O anecdotă interesantă spune că, spre deosebire de alte mamifere, omul are nevoie de mult mai mult timp pentru a deveni în totalitate independent, după ce se naște. Se spune că, dacă fătul ar mai sta încă trei luni în pântecul mamei, s-ar naște mult mai pregătit să facă anumite acțiuni: să zâmbească, să gângurească ș.a. Prin alegorie, chiar ca adulți, nu ne simțim niciodată cu adevărat pregătiți pentru a lua viața în mâini – simțim că întotdeauna vom mai avea ceva de învățat, de descoperit, de experimentat. Indiferent cum ne simțim acolo unde suntem, sunt șanse ca cea mai valoroasă muncă sau parte a vieții noastre să fie încă înaintea noastră, în viitor. Însă acest lucru nu înseamnă ca ar trebui să amânăm această decizie.

Cum putem face, odată ce am realizat că e nevoie să ne rechemăm acest leadership asupra vieții noastre? Vă propun câteva direcții.

  • Faceți o introspecție legată de palierul unde e nevoie de dobândirea sau recăpătarea leadership-ului

Sunt foarte multe paliere pe care putem lucra, însă e important să identificăm despre ce aspect a vieții noastre este vorba, mai concret. Cel emoțional? Cel profesional? Dacă vorbim despre ce profesional, ne interesează mai degrabă poziționarea și relaționarea în raport cu colegii noștri sau conectarea noastră la ceea ce este important pentru noi? Posibilitățile sunt multiple. E necesar, însă, să ne dăm seama pe ce anume să ne concentrăm.

  • Găsiți cea mai confortabilă situație, în care nu aveți nimic de pierdut, pentru a acționa exact așa cum vă doriți

Apoi, e important să găsim acea situație cu un grad mai mic de risc în care putem aplica exact tipul de răspuns pe care ne-am dori să îl dăm și în mod normal, dacă nu ne-ar fi frică. Experimentați.

  • Spuneți ceea ce aveți de spus

Nu în ultimul rând, e important să spunem clar celorlalți unde ne aflăm și ce ne dorim. Cu atenție, însă: a spune ceea ce avem de spus nu înseamnă a-i răni pe cei din jur sau a fi agresiv în păreri, ci a vorbi de la capătul nostru de relație, din punctul nostru de vedere, despre ceea ce observăm și cum ne afectează pe noi ceea ce se întâmplă.

Ceea ce facem din obligaţie, din rutină, din teama că nu vom putea face altceva mai bine ajunge ca, treptat, să ne depersonalizeze, să ne ia din energia vitală și să nu ne lase să ne bucurăm cu adevărat de existență. Nu ar fi mai palpitant să ne rechemăm leadership-ul asupra propriei vieți cât mai devreme?