Articol scris pe 22 martie 2018

A trăi din iubire și pasiune – responsabilitate personală

De-a lungul timpului, s-a creat un mit legat de faptul că cineva – altcineva decât noi înșine – ne face să ne simțim bine sau mai puțin bine. Așa ajungem să ne punem, de multe ori, starea de bine în mâinile și responsabilitatea celorlalți. În fapt, să trăim din pasiune, nu din frică, să ne umplem de energie, nu de furie sau frustrare, depinde doar de noi.

Atunci când mă refer la starea noastră de bine, nu mă refer nicidecum la acea pace și armonie pe care ar trebui să le avem permanent; perspectiva liniștii depline seamănă cu un bol de cristal și e departe de realitate. Starea de bine înseamnă, mai degrabă, să știm cine suntem cu adevărat, ce vrem de la noi și de la cei din jur și care este drumul pe care vrem să îl parcurgem pentru a obține ceea ce ne dorim, chiar și într-un context mai puțin favorabil nouă sau care ne pune multe obstacole. Pentru a avea această stare, nu e nevoie să controlăm tot ceea ce ni se întâmplă și nici să ne suprimăm emoțiile, ci să le conștientizăm, să ni le asumăm și să putem răspundem în consecință. Să răspundem, nu să reacționăm.

Pe de altă parte, deși în sens larg starea de bine se identifică cu o realizare a sinelui, fiecare își reprezintă diferit starea de bine și, pentru persoane diferite, ea înseamnă lucruri diferite, chiar de la o perioadă la alta. Pentru cineva, ea se identifică cu dorința de a învăța mai mult, pentru altcineva – cu dorința de a experimenta și a testa tot ce a învățat etc. Oricare ar fi cazul, însă, starea noastră de bine e dictată de lucrurile pe care le facem cu plăcere, cu sentimentul că putem construi și că ne place ceea ce facem.

De ce este acest lucru atât de important? Pentru că din pasiunile și lucrurile pe care le iubim vine energia noastră. Vă sunt familiare, cu siguranță, acele situații în care, deși suntem epuizați fizic, ne simțim bine cu noi înșine, pentru că, la nivel spiritual, ceea ce am făcut ne-a hrănit și a contribuit la dezvoltarea noastră. La fel, în cazul invers – putem să nu desfășurăm activități atât de solicitante, însă, la finalul zilei, să ne simțim demotivați și indispuși. Toate acestea au legătură cu a face cât mai mult din ceea ce iubim.

Ce e de făcut atunci când ni se pare că nu am descoperit încă ceea ce iubim? Vă propun un exercițiu simplu: desenăm trei cercuri – în primul dintre ele, vom pune toate răspunsurile noastre la întrebarea ,,Ce îmi place cu adevărat?”, în al doilea vom răspunde la întrebarea ,,Ce mă lasă indiferent?”, iar în al treilea vom scrie ce anume ne displace. Fără să ne gândim prea mult, lucrurile care ne fac plăcere vor ieși firesc la suprafață și ne vom da seama ce am cenzurat până atunci, ce nu ne-am permis să explorăm până acum.

Desigur, e important să știm că nu întotdeauna pasiunea noastra cea mai mare e necesar să ne fie și sursa principală de venit. Însă, cu atât mai mult cu cât simțim că avem un program mai haotic sau un job care nu ne place în totalitate, e nevoie să identificăm acele aspecte – oricât de mici –, care ne aduc energie sau acele activități în afara serviciului care ne aduc bucurie.

Pot să apară foarte multe întrebări și gânduri care să ne abată de pe drumul descoperii a ceea ce iubim. De exemplu:

  • ,,Dacă nu am nicio pasiune?”

Nu există oameni care să nu aibă nicio pasiune, ci doar oameni care fie nu și-au acordat timpul necesar pentru a o descoperi, fie oameni care s-au deconectat foarte puternic de sentimentele și emoțiile lor pozitive. Așa cum se spune și cum este perfect valabil și în cazul pasiunilor noastre încă nedescoperite, ,,toată lumea iubește muzica clasică, însă nu foarte mulți au aflat-o”.

  • ,,Ce se întâmplă dacă iubesc o activitate pentru care nu am abilitățile necesare?”

Nu e nevoie să ne raportăm întotdeauna la pasiunile noastre ca la activități la care trebuie să excelăm sa să facem performanță. Simplul fapt că le punem în practică ne aduce plăcere și acesta este cel mai important lucru. Apoi, dacă nouă ne place dansul, însă ne dăm seama că nu știm să dansăm, cu siguranță putem găsi activități din lumea dansului la care suntem buni – să facem costume pentru dansatori, de exemplu.

  • ,,Dacă ceea ce îmi place e privit ciudat de ceilalți?”

Ceea ce iubim nu poate fi greșit și nici ciudat, în ochii celorlalți. Orice pasiune avem ne înalță și ne face să fim mai buni și mai plini de compasiune.

  • ,,Dacă ceea ce îmi place nu este productiv și nu îmi aduce un profit?”

Așa cum spuneam mai sus, nu e neapărat necesar ca întotdeauna pasiunea noastră să fie și job-ul nostru. Există multe modalități prin care putem să ne exercităm în continuare pasiunile, în afara ariei noastre profesionale.

Așadar, atunci când gânduri ca cele de mai sus vin să ne distragă, e important să ne amintim ce ne hrănește cel mai mult spiritul, ce ne oferă energia creatoare de care avem nevoie. Astfel, putem trăi sentimente de armonie și echilibru, iar acest lucru este în totalitate în puterea noastră